De gevolgen

Verkeersdeelname

Demo behandeling

‘Ik zag de fiets te laat. Nu pas weet ik dat het misschien door mijn kalmeringspillen kwam dat ik niet snel genoeg reageerde.’

 

Gevaarlijke combinatie

Het is bekend dat alcohol en autorijden gevaarlijk is. Over de combinatie van benzodiazepinen en verkeer wordt soms wat gemakkelijker gedacht. Dat is niet terecht. Benzodiazepinen verminderen namelijk net als alcohol het reactievermogen en de concentratie. Hierdoor wordt de kans op ongevallen groter. Daarbij komt dat mensen die benzodiazepinen gebruiken overmoedig kunnen worden. Ze schatten gevaarlijke situaties dan niet meer goed in. Hierdoor brengen zij zichzelf en anderen in gevaar.

Het risico neemt toe als er ook nog andere middelen worden gebruikt die het reactievermogen verminderen. Bijvoorbeeld alcohol of bepaalde medicijnen. In bepaalde gevallen kan de verzekering u aansprakelijk stellen voor eventuele schade wanneer u benzodiazepinen gebruikt. Of u mag autorijden, hangt af van de dosering en van de tijd die is verstreken na de laatste inname. Kijk voor een advies op de website Rij veilig met medicijnen.nl.

Ongevallen

De bijwerkingen van benzodiazepinen veroorzaken jaarlijks zo'n duizend ongelukken in het verkeer. Dat komt door de bijwerkingen van benzodiazepinen zoals sufheid, verminderde alertheid en concentratieproblemen. Als u wilt weten of het nog wel verantwoord is om auto te rijden, klik dan op de webiste Rij veilig met medicijnen.nl.

Veilig deelnemen aan verkeer

Door te stoppen met benzodiazepinen kunt u dus veiliger aan het verkeer deelnemen en beter uw werk doen. Ook zult u zich helderder en levendiger voelen.