Tips en hulp

Andere hulp

Demo behandeling

Hulp bij Tactus
Hulp bij andere instellingen
Huisarts en apotheek
Zelfhulp
Andere hulp bij slaapklachten, angst of onrust


Hulp bij Tactus Verslavingszorg

Tactus Verslavingszorg biedt informatie, advies en behandeling aan mensen die chronisch benzodiazapinen gebruiken. Ook bieden wij advies, informatie en behandeling aan mensen uit de directe omgeving van deze personen, zoals partner en familieleden.

Woont u in Overijssel, Flevoland of het gebied van de stedendriehoek Zutphen, Apeldoorn, Deventer, dan valt u onder het werkgebied van Tactus Verslavingszorg. Dat betekent dat u voor een afspraak contact kunt opnemen met één van onze locaties. De adresgegevens kunt u vinden op de website van Tactus.
Woont u buiten het werkgebied van Tactus en wilt u een afspraak voor een gesprek, kijk dan bij de informatie over andere zorginstellingen.

Meer informatie over Tactus en onze diensten vindt u op onze website.
 

Hulp bij andere instellingen

Wilt u een gesprek over hulp of behandeling maar woont u niet in het werkgebied van TACTUS? Onderstaande klinieken en instellingen bieden speciale behandelprogramma's voor volwassenen die afhankelijk zijn van benzodiazepinen. Neemt u voor meer informatie contact op met een instelling bij u in de buurt.

In Zuid-Holland kunt u terecht bij:
Bouman GGZ
De Brijderstichting
Parnassia

In Noord-Holland kunt u terecht bij
De Brijderstichting
De Jellinek

In Utrecht kunt u terecht bij
Victas

In Gelderland kunt u terecht bij
IrisZorg
Tactus Verslavingszorg

In Overijssel kunt u terecht bij
Dimence
Tactus Verslavingszorg

In Flevoland kunt u terecht bij
Amethist verslavingszorg

In Drente, Friesland en Groningen kunt u terecht bij
Verslavingszorg Noord Nederland

In Brabant kunt u terecht bij
Novadic & Kentron

In Limburg kunt u terecht bij
Mondriaan Zorggroep
Vincent van Gogh

In Zeeland kunt u terecht bij
Emergis

In Flevoland kunt u terecht bij:
Amethist Verslavingszorg

Huisarts en apotheek

In de meeste gevallen zult u uw recept van uw huisarts krijgen. Vaak gaat dit automatisch via de assistente. Aarzel niet om uw benzodiazepinegebruik eens met uw huisarts te bespreken. Maak daarvoor een afspraak. Schrijf van tevoren op wat u met de huisarts wilt bespreken en welke vragen u heeft. Ook bij de apotheek kunt u om meer informatie vragen. Het is handig om daarvoor een afspraak te maken, zodat zij hiervoor de tijd hebben.
Als u heeft besloten om te minderen of te stoppen met benzodiazepinen kan de huisarts of de apotheker voor u een afbouwschema maken. Daarop staat hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Zelfhulp

De Stichting Vrouwen en Medicijngebruik (SVMG) organiseert zelfhulpgroepen. Dit zijn een- of tweejarige groepen waarin de groepsleden elkaar helpen van de medicijnen af te komen. Stoppen met slikken is soms niet genoeg. Je moet ook jezelf veranderen. De groepsleden helpen elkaar om meer inzicht te krijgen in de oorzaken. Door geduld, aandacht, warmte en begrip wordt getracht elkaar weer zelfvertrouwen te geven. Met steun van de groep en lotgenoten word je sterker, ben je beter opgewassen tegen het leven.

 

Andere hulp bij slaapklachten, angst of onrust

Benzodiazepinen nemen de oorzaak van slaapklachten niet weg. Wanneer u last heeft van slecht slapen kan het volgende helpen:

Slaapcursus
Verschillende instanties verzorgen slaapcursussen. U leert daar bijvoorbeeld wat een normale slaap is en wat u kunt doen om beter te slapen. Informeer bij uw huisarts of thuiszorg waar in uw dorp of stad een cursus wordt gegeven. Er bestaan ook slaapcursussen die u via internet kunt volgen. Kijk hiervoor bij de links naar slaaptrainingen.

Ontspanningsoefeningen
Vaak ontstaan slaapklachten door spanning. Door een cursus yoga of andere ontspanningstechnieken te gaan volgen leert u zich beter te ontspannen. Dit bevordert een goede nachtrust. Ook kunt u via een CD ontspanningsoefeningen volgen of naar ontspannende muziek luisteren. Kijk voor cursussen eens bij de links.

Sport en beweging
Wanneer u lichamelijk moe bent, na bijvoorbeeld gezonde beweging, kan dat helpen om sneller in slaap te komen. Ook kan sporten of bewegen helpen om even afleiding te vinden van uw gedachten, waardoor uw geest ontspant. Een avondwandeling kan helpen om met een voldaan gevoel in bed te stappen. Misschien is dit een goed moment om een oude sport weer op te pakken of een nieuwe te beginnen? Als u 's avonds gaat sporten, neem dan minstens een uur pauze tussen het sporten en slapengaan. Ook voor senioren zijn er volop mogelijkheden om te sporten. Bij uw plaatselijk gemeentehuis of in de gemeentelijke informatiegids vindt u adressen van sportverenigingen en faciliteiten bij u in de buurt.

Snurken
Als u wakker wordt van het snurken van uzelf of uw partner, laat dan onderzoeken of er geen sprake is van slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij de ademhaling verstoord wordt tijdens de slaap. Slaapapneu is goed te behandelen. Snurken kan ook het gevolg zijn van alcoholgebruik. Er zijn verschillende hulpmiddelen die snurken kunnen verminderen. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Ook als u last heeft van spierpijn of hoofdpijn is het verstandig om uit te laten zoeken of dit de oorzaak kan zijn van uw slaapprobleem. Er zijn gespecialiseerde slaapklinieken waar ze uw slaapprobleem kunnen onderzoeken. Informeer ernaar bij uw huisarts.

Slaapkalender
Om te kunnen zien hoe u nu eigenlijk slaapt en wat u doet, kan het helpen om een dagboek bij te gaan houden. Hierin schrijft u op wanneer u slaapt, wanneer u wakker wordt. Ook noteert u welke gedachten of klachten u bezighouden en wat u gebruikt aan medicijnen, koffie en dergelijke. Als u zich aanmeldt voor de internetbehandeling zullen wij u ook vragen dit dagelijks bij te gaan houden.

Psychotherapie / eerstelijns psychologie
Er zijn verschillende vormen van psychotherapie. Psychotherapeuten kunnen u leren om op een andere manier om te gaan met uw problemen. Uw huisarts kan u verwijzen naar een therapeut in uw omgeving. U kunt ook kijken bij de links naar psychotherapeuten.

Internetbehandeling
Benzodiazepinen lossen de oorzaak van uw probleem niet op. Bij de internetbehandeling wordt daarom aandacht besteed aan de oorzaken van slapeloosheid, stress, angst en onrust. U kunt beginnen met het aanpakken van uw probleem door uw gedachten en gevoelens te gaan onderzoeken. Wanneer u stopt met het gebruik van benzodiazepinen kunt u ze beter herkennen. Hierdoor kunt u situaties beter de baas. De ervaring leert dat mensen die met hulp van Benzodebaas.nl gestopt zijn met benzodiazepines geen of beduidend minder last van hun klachten hebben, waarvoor ze de middelen oorspronkelijk kregen. Indien u na het stoppen met benzodiazepines toch nog veel hinder ondervindt van uw klachten kunt u hiervoor nog een vervolgbehandeling doen. Bij interapy kunt u online therapie volgen voor verschillende psychische klachten.

Een-op-een gesprekken
Voor hulp bij andere problemen kunt u terecht bij een instelling voor Algemeen Maatschappelijk Werk bij u in de buurt. Deze hulp is gratis en u heeft hiervoor geen verwijsbrief nodig. Ook kunt u contact opnemen met een RIAGG (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) bij u in de buurt. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig en u moet in een enkel geval een eigen bijdrage betalen.