Stoppen, minderen?

Ontwenning

Demo behandeling

Tolerantie en ontwenning
Ontwenningsverschijnselen
Ernstige problemen bij ontwenning


Tolerantie en ontwenning

Het lichaam stelt zich in op het verwerken van benzodiazepinen. Daardoor merkt u steeds minder van de ontspannende werking. Op den duur heeft u steeds meer benzodiazepinen nodig voor u die prettige roes voelt. Dit heet gewenning of tolerantie. Het betekent ook dat het lichaam ontregeld kan raken wanneer u acuut stopt met benzodiazepinen. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden die meestal na een paar weken zijn verdwenen.

 

Ontwenningsverschijnselen

Hieronder staan voorbeelden van ontwenningsverschijnselen waar u tijdelijk last van zou kunnen krijgen: 

  • U kunt last krijgen van de klacht waarvoor u ooit naar de dokter ging toen u met de benzodiazepinen bent begonnen. Zo kan het weer moeilijker zijn om in slaap te vallen. Ook kunnen dezelfde angstige gevoelens naar boven komen als toen u begon met benzodiazepinen.
     
  • U kunt last krijgen van nieuwe klachten zoals: hoofdpijn, trillerigheid, duizeligheid, zweten, moeite met praten of scherp zien, benauwdheid en spierpijn.
     
  • Uw stemming of gedrag kunnen veranderen. Zo kunt u last krijgen van boosheid, angst, nachtmerries, hallucinaties (dingen zien die er niet zijn), epileptische aanvallen, irritaties of depressiviteit.
     
  • U kunt last krijgen van overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking.

Deze verschijnselen zijn tijdelijk. Als u er last van krijgt, zal het minder worden naarmate u langer gestopt bent. Meestal zijn ze na een paar weken verdwenen.

Ernstige problemen bij ontwenning

Zelden treden er bij het afbouwen zeer ernstige verschijnselen zoals epileptische aanvallen op.
Neem bij twijfel altijd contact op met een (huis)arts.