Stoppen, minderen?

Behoefte aan pillen

Demo behandeling

‘Ik neem altijd een kalmeringstablet voordat ik bij iemand op bezoek ga. Ik voel me dan minder gestrest.’
'Als ik in een stress situatie zit en vedrietig ben, slik ik een pil. Het dempt het gevoel en geeft me rust.'
'Ik heb stressvol werk. Van zo'n pil word ik rustiger.'
'Ik wil soms met een tabletje even ontsnappen aan de werkelijkheid, die voor mij vaak negatief is.'

Als u stopt met benzodiazepinen is het normaal dat u op sommige momenten behoefte krijgt aan een benzodiazepine. Dit gevoel ontstaat doordat uw lichaam gewend is aan een benzodiazepine in situaties waarin u er meestal een inneemt.

Het hondje van Pavlov
Om dit te kunnen begrijpen kijken we naar het voorbeeld van het hondje van Pavlov. Pavlov was een onderzoeker die keek naar het gedrag van dieren, om het gedrag van mensen beter te begrijpen. Het hondje begon te kwijlen wanneer hij een bak met voer kreeg. Het lichaam van de hond bereidde zich op die manier voor op het verwerken van voedsel. Pavlov liet een bel klinken telkens wanneer het hondje voer kreeg. Na een tijdje was de hond zover dat hij al begon te kwijlen als hij alleen de bel hoorde. Het lichaam maakte zich klaar om het voedsel te verwerken, terwijl er in feite alleen maar een bel ging.

Bij veel mensen werkt dit ook zo!
Het lichaam is gewend aan de komst van een benzodiazepine als reactie op bepaalde prikkels. Het gevoel dat daarbij kan ontstaan, noemen we trek. Deze prikkels kunnen heel divers zijn: op de klok zien dat het bijna tijd is om te gaan slapen, een spannende situatie of het denken aan iemand die overleden is. Hoe zit dat bij u? Wanneer en waardoor ontstaat bij u de behoefte aan een benzodiazepine? Het herkennen en omgaan met trek is dus een belangrijk deel van het leren om te stoppen of minderen met benzodiazepinen.