Stoppen, minderen?

Wanneer stoppen?

Demo behandeling

Alleen voor korte tijd
Waarom niet lang gebruiken?
Is stoppen moeilijk?


 

Alleen voor korte tijd

Bij benzodiazepinen is het belangrijk dat u ze niet te lang gebruikt. De richtlijnen van huisartsen geven de volgende termijnen aan:

Bij gebruik als slaapmiddel:
Maximaal 14 dagen aaneengesloten gebruiken.


Bij gebruik als middel bij angst, spanning of onrust:
Maximaal 2 maanden aaneengesloten gebruiken.

Bij gebruik voor andere aandoeningen (bijvoorbeeld epilepsie, alcoholverslaving, ernstige psychische problemen):
De gebruiksduur is afhankelijk van uw aandoening; bespreek dit met uw arts.

Waarom niet lang gebruiken?

Daar zijn vijf redenen voor:

 1. U wordt afhankelijk van benzodiazepinen. Om u goed te voelen heeft u telkens weer een benzodiazepine nodig.
   
 2. De werking neemt af. Bij sommige middelen al na twee weken. U heeft dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen.
   
 3. U raakt gewend aan de bijwerkingen. Die bijwerkingen hebben lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Mensen die gestopt zijn met benzodiazepinen merken dat ze zich fitter, helderder en prettiger voelen. Ze hadden eerst niet door hoe versuffend de benzodiazepinen werkten.
   
 4. Stoppen wordt moeilijk. Benzodiazepinen werken op termijn verslavend. Bij stoppen treden vervelende ontwenningsverschijnselen op.
   
 5. Het is beter voor uw lichaam en geest om ze kort te gebruiken. Benzodiazepinen lossen de oorzaak van uw lichamelijke of psychische problemen niet op. Ze onderdrukken alleen uw gevoelens van onrust en spanning.

Op een gegeven moment merkt u dus niets meer van de werking. U merkt mogelijk wel dat u klachten krijgt als u stopt. U bent dan verslaafd geraakt aan benzodiazepinen.

Is stoppen moeilijk?

Benzodiazepinen hebben de vervelende eigenschap dat ze gewenning en daardoor afhankelijkheid veroorzaken. Dat kan al na twee weken optreden. Gewenning wil zeggen dat u steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Afhankelijk wil zeggen dat u last krijgt van vervelende verschijnselen wanneer u met de benzodiazepinen stopt. De mate van gewenning en verslaving hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • hoe lang u het middel gebruikt
 • het soort middel
 • de dosering
 • de reden waarvoor u het middel gebruikt.

Met een goed afbouwschema lukt het de meeste mensen om te stoppen. Bij Benzodebaas kijken wij samen met u wat in uw situatie de gewenste afbouwmethode is. Ook bereiden wij u goed voor op de eventuele ontwenningsverschijnselen en houdt u contact met uw behandelaar tijdens het afbouwen.
Benzodiazepinen lossen de oorzaak van uw slaapprobleem, spanning of onrust niet op. Soms is de aanvankelijke oorzaak voor uw probleem niet meer aanwezig. Is dat wel het geval, dan krijgt u van uw hulpverlener ondersteuning om dit probleem aan te pakken.