Online behandeling

Veelgestelde vragen

Demo behandeling

Het lukt mij niet om in te loggen

Om in te kunnen loggen moet u eerst de aanmeldprocedure geheel hebben doorlopen. U kunt deze procedure beginnen via de knop aanmelden op de home page. Wanneer u de aanmeldprocedure volledig doorlopen hebt en uw e-mailadres correct hebt ingevuld, krijgt u via een eenmalige e-mail uw inlognaam en wachtwoord toegezonden.
Mocht het inloggen nog steeds niet lukken, dan kunt u de volgende punten controleren:

  • Gebruikt u het juiste wachtwoord en inlognaam?
  • Logt u op de juiste plaats in, bij de invulvelden onder ‘Inloggen’?

Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u een nieuw, tijdelijk wachtwoord opvragen. Klik hiervoor op de link 'Wachtwoord vergeten' onder de invulvelden onder 'Inloggen'. Als u ook uw inlognaam niet meer weet, neemt u dan contact met ons op. Onze contactgegevens en een e-mailformulier vindt u op de pagina Contact.

Hoeveel kost de behandeling?

De behandeling van Benzodebaas.nl valt onder de basis-GGz. De kosten van deze behandeling worden door Tactus rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Om de behandeling vergoed te krijgen via de zorgverzekering, is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Tijdens de aanmeldprocedure geeft u toestemming voor het aanvragen van zo’n verwijsbrief.
Deelnemers onder de 18 vallen onder de jeugdzorg. De kosten voor de behandeling worden in dat geval door de gemeente gefinancierd. Dit kan per gemeente verschillen.

Het is wettelijk bepaald dat iedereen een eigen risico heeft. U betaalt daarbij voor bepaalde medische behandelingen of medicijngebruik tot een maximum bedrag dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wanneer u het eigen risico nog maar gedeeltelijk of helemaal niet hebt betaald, zal uw zorgverzekering u dit in rekening brengen, tot het maximumbedrag is bereikt. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.
Het is mogelijk dat u met uw zorgverzekeraar afspraken hebt over een extra vrijwillig eigen risico, waardoor u minder premie hoeft te betalen. Ook dit zal uw zorgverzekeraar met u verrekenen. Voor informatie over uw eigen risico kunt u terecht uw zorgverzekeraar.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen. De kosten voor de behandeling bedragen € 580 voor deel 1 en  € 1420 voor deel 2 (incl. btw).

 

Ik gebruik al jaren benzodiazepinen. Hoe kan ik deze het beste afbouwen?

Over het algemeen kunt je zeggen dat benzodiazepinen slechts tijdelijk gebruikt mogen worden. Het advies is: bij gebruik als slaapmiddel: maximaal veertien dagen aaneengesloten. Bij gebruik als middel bij angst, spanning of onrust: maximaal twee maanden aaneengesloten. Als u uw gebruik wilt afbouwen, is het verstandig dit rustig aan te doen. Een goed startpunt om hierover meer te lezen is het onderwerp Wanneer stoppen?
U kunt een afbouwschema maken, waarbij u bijvoorbeeld in een week of zes de benzodiazepinen afbouwt. Dan hebt u het minst last van ontwenningsverschijnselen. Het is raadzaam om uw huisarts hierbij om hulp te vragen. Ook bent u van harte welkom u aan te melden voor onze internetbehandeling. Deze wordt vergoed door uw zorgverzekering. U krijgt daarbij een vaste hulpverlener toegewezen waarmee u uw benzogebruik nader kunt onderzoeken en vervolgens desgewenst samen een plan kunt maken om hiermee aan de slag te gaan.

Ik slaap erg slecht ’s nachts. Hebt u tips om beter te kunnen slapen?

Slapeloosheid is een vervelend probleem. Wanneer u slecht slaapt, kunt u overdag last hebben van vermoeidheid, prikkelbaarheid en moeite met de concentratie. Er zijn grote individuele verschillen in slaappatroon. Het is verstandig om na te gaan hoeveel slaap u nodig heeft en om de oorzaak te vinden voor de slaapproblemen. Mogelijke oorzaken zijn: stress, bepaalde medicatie, lichamelijke klachten, onregelmatig werken, veel koffie of alcohol drinken voor het slapen gaan, veel roken. Meer achtergrondinformatie over slapen vindt u bij het onderwerp Slapen  Tips voor een betere nachtrust kunt u hier vinden: tips bij slapeloosheid.  Deze tips zijn geen wondermiddelen, neemt u dus de tijd om ze wat langer achtereen uit te proberen en te bekijken wat het effect is. Om een gezond slaappatroon te ontwikkelen, bieden sommige instellingen slaapcursussen aan. Uw huisarts kan u daarvoor verwijzen naar een instelling in uw regio.

Zijn er alternatieve middelen om beter te kunnen slapen?

Enkele andere middelen die gebruikt worden bij slaapproblemen zijn:  Sint-janskruid, Valeriaan, Melatonine en antidepressiva. De drie eerste middelen zijn vrij verkrijgbaar. De werkzaamheid van deze middelen bij slaapproblemen is echter niet wetenschappelijk aangetoond. Ook zijn deze middelen niet zonder gevaar. Zo kan Sint-janskruid een gevaarlijke wisselwerking geven met andere medicijnen. Wanneer een depressie de oorzaak is van de slaapproblemen kunnen door de arts eventueel antidepressiva voorgeschreven worden. Meer informatie kunt u vinden bij Andere medicijnen.

Wat kan ik verwachten als ik de benzodiazepinen af ga bouwen?

Uw lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid benzodiazepinen en kan ontregeld raken wanneer u de benzo’s af gaat bouwen en gaat stoppen. U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen. We zien hierbij grote individuele verschillen. Soms keren de klachten waarvoor u indertijd benzo’s bent gaan slikken in verhevigde mate weer terug. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Gelukkig zijn deze klachten tijdelijk en zijn de verschijnselen na een paar weken meestal weer verdwenen. Soms houden ze echter ook langer aan. Meer informatie hierover kunt u vinden bij het onderwerp Ontwenning. Enkele klachten waar u last van kunt krijgen zijn: slaapproblemen, angsten, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, benauwdheid, spierpijn, irritaties.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van benzodiazepinen?

Benzodiazepinen hebben een rustgevende en ontspannende werking. Benzodiazepinen hebben echter ook bijwerkingen. Vaak herkennen mensen de bijwerkingen niet meer als ze langere tijd benzo’s gebruikt hebben. Wanneer ze echter stoppen met het benzodiazepinegebruik voelen ze zich veel levendiger, helderder en prettiger. Enkele bijwerkingen zijn: sufheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, slappe spieren, sneller geïrriteerd zijn. Bij Wat merkt u?  kunt u meer lezen over de werking en bijwerkingen van benzodiazepinen. 

Wat is de beste periode om te stoppen met het benzodiazepinen?

Het kiezen van een goed moment om af te bouwen is belangrijk bij het aanpakken van uw benzodiazepinegebruik. Als u de internetbehandeling gaat volgen wordt er samen met u gekeken hoe en wanneer u het beste kunt afbouwen. Aan het afbouwen gaat een voorbereidingsfase vooraf waarbij alle aspecten van het benzodiazepinegebruik in kaart worden gebracht. Hierop krijgt u een persoonlijk advies en stelt u een afbouwschema op. Bij het afbouwen kunt u in overleg met de hulpverlener dus rekening houden met belangrijke en spannende gebeurtenissen in het leven. Een schematisch overzicht van de behandeling kunt u lezen onder Info deelnemers.

Ik ben bang dat al mijn angsten weer terugkeren als ik stop

Sommige mensen gebruiken benzodiazepinen als kalmeringsmiddel om met angst en spanning om te gaan. De richtlijn is om in dit soort gevallen de benzo’s niet langer dan twee maanden te gebruiken. Meer hierover kunt u lezen bij het onderwerp Wanneer stoppen? Benzodiazepinen vormen geen blijvende oplossing voor angst- en spanningsklachten. Er bestaan goede therapieën om met angstklachten aan de slag te gaan. U zou hiernaar kunnen informeren bij een RIAGG of een vrijgevestigde psychotherapeut bij u in de buurt. Uw huisarts kan u daarbij eventueel helpen. Deze therapieën zijn gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en kunnen u helpen uw angst te overwinnen.

Ik wil graag stoppen met het gebruik van antidepressiva of antipsychotica

Antidepressiva en antipsychotica behoren tot een andere groep geneesmiddelen dan benzodiazepinen. Via de internetbehandeling kunnen we u niet begeleiden bij het afbouwen van deze medicijnen. Deze vraag kunt u het beste bespreken met de arts die de antidepressiva of de antipsychotica heeft voorgeschreven.