Feiten

Slapen

Demo behandeling

Normale slaap
Oorzaken slaapprobleem
Aanpakken slaapprobleem
Goed slapen zonder pillen

Normale slaap

‘Ik moet minstens 8 uur achter elkaar doorslapen, anders ben ik de volgende ochtend niet uitgerust.’

Over wat een normale slaap is, bestaan nogal wat misverstanden. Dit zijn de feiten:

Slaapduur
Wat een normale slaapduur is verschilt van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig. Sommige mensen hebben voldoende aan 5 uur slaap per nacht. Anderen hebben 10 uur per nacht nodig.

Tijd nodig om in te slapen
De een ligt langer wakker voordat hij inslaapt dan de ander. Lang niet iedereen valt als een blok in slaap. Een half uur wakker liggen voor het inslapen is heel normaal. Ook tijdens het wakker liggen rust u uit.

Aantal keren wakker

Het is normaal als iemand tijdens de slaap een aantal keer wakker wordt. Zeker tegen de ochtend. 

Ouderdom
Ouderen slapen minder lang en minder diep. Ook worden ze overdag eerder moe, zelfs als ze normaal geslapen hebben.
 

Oorzaken slaapprobleem

Wanneer iemand slecht slaapt en daardoor overdag slecht functioneert spreken we van een slaapprobleem. Wanneer u slecht slaapt kunt u overdag last hebben van vermoeidheid, prikkelbaarheid en moeite met concentratie.


Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • spanningen of zorgen
  • lichamelijke klachten zoals pijn, jeuk en benauwdheid
  • onregelmatig werk of vliegreizen
  • middagdutjes die de slaapbehoefte 's avonds verminderen
  • koffie of sigaretten voor het slapen gaan
  • alcoholgebruik; u slaapt sneller in maar wordt vaker wakker
  • vergaderingen of sporten in de late avond

Aanpakken slaapprobleem

Het is verstandig om eerst te kijken of er een oorzaak te vinden is voor uw slaapprobleem. Soms blijkt het voldoende om enkele tips aan te houden. Vergeet ook niet dat slaapproblemen vaak tijdelijk zijn en na verloop van tijd vanzelf weer overgaan.

Veel mensen gebruiken lange tijd benzodiazepinen voor hun slaapprobleem. Dit is geen oplossing voor het probleem, het vermindert alleen tijdelijk de klachten. Bij dagelijks gebruik is na een aantal weken de werkzaamheid afgenomen. Er zijn verschillende tips waarmee u uw slaapprobleem kunt verlichten.


Goed slapen zonder pillen

Iedereen kan slapen zonder benzodiazepinen. Dat gaat soms niet vanzelf. Als u stopt met benzodiazepinen kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Het is mogelijk dat u een tijdje minder goed zult gaan slapen. Het is belangrijk dat u weet dat deze kunnen optreden en dat het maar tijdelijk is. Als de ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen zult u de voordelen gaan ervaren. Tijdens de internetbehandeling krijgt u tips en begeleiding die u zullen helpen om prettig te (blijven) slapen.