Feiten

Risico's

Demo behandeling

Mensen die benzodiazepinen gebruiken lopen belangrijke risico's. Hieronder volgen enkele feiten.

Verkeer

De combinatie van benzodiazepinenen en verkeer is gevaarlijk. In veel gevallen is verkeersdeelname niet toegestaan en bent u aansprakelijk voor eventuele schade.
Onderschat dit niet: benzodiazepinen veroorzaken jaarlijks zo'n duizend ongelukken in het verkeer.


Werk

Benzodiazepinegebruik heeft sociale gevolgen. Doordat benzodiazepinen gevoelens afvlakken kunnen contacten met bijvoorbeeld collega's of klanten moeizamer verlopen. Ook kunnen benzodiazepinen de co√∂rdinatie en concentratie verminderen. Dit kan gevaar opleveren met ongelukken tot gevolg. Vaak is er sprake van woon-werkverkeer of rijden voor de zaak. Door de invloed van benzodiazepinen op de rijvaardigheid geeft dit extra risico's.


Botbreuken

Benzodiazepinen maken de kans op valpartijen en botbreuken anderhalf keer zo groot. Dat komt omdat ze naast het verminderen van het reactie- en concentratievermogen ook spierverslapping geven. Er wordt geschat dat benzodiazepinen in Nederland jaarlijks 100.000 valpartijen veroorzaken. Ongeveer 20.000 gebruikers van benzodiazepinen belanden daardoor in het ziekenhuis. Het risico neemt nog toe bij bepaalde combinaties van medicijnen en met alcoholgebruik. Ook bij ouderen is het risico groter. 


Problemen met de relatie en opvoeding

Door de sociale gevolgen van benzodiazepinegebruik kunnen relaties gevaar lopen. Ook kan de opvoeding van kinderen een probleem worden.